Knijpen (constrictie)

Een veel voorkomend probleem bij zangers is 'knijpen' wanneer je de hoogte in moet. Wat gebeurt er en wat kun je er aan doen?
'Knijpen' of het afsluiten van je luchtpijp heeft vooral te maken met de positie van je strottehoofd. Plaats maar eens twee vingers losjes op de zijkanten van je adamsappel (dames: de bobbel bovenin je hals) en voel wat er gebeurt wanneer je geeuwt en wat er gebeurt wanneer je slikt. Het is vooral belangrijk om te voorkomen dat je strottehoofd omhoog schiet (de slik impuls), want dan sluit je je luchtpijp af. In EVTS heet dit 'to constrict' (denk aan boa-constrictor, de wurgslang!). Met een zgn. geeuw aanzet kun je je strottehoofd trainen om langer laag te blijven en je luchtpijp goed open te houden. IN EVTS heet dit 'to retract' of retractie.
Je keel moet natuurlijk wel ontspannen genoeg zijn om je strottehoofd de gelegenheid te geven op tijd en waar nodig te kantelen naar kopstempositie. Je moet je strottehoofd dus niet fixeren in de geeuwstand. Zodra je het gevoel krijgt van 'deksel op je stem', moet je de geeuwstand loslaten.
In o.a. Method Singing wordt het fixeren van het strottehoofd voorkomen door op tijd je nasale resonans in te schakelen. Dit kun je oefenen door bijvoorbeeld het geluid van een mug, een katje en een puppy na te doen: voel je hoe deze geluiden een verschillende spanning van het gebied vlak achter je neus veroorzaken? "Denk" het stijgen van je toon voorlangs, via je borstkas en lippen/mondholte naar je neus (dit is in klassieke zang anders!).
Nog een manier om je strottehoofd laag te houden: zorg dat je tong altijd laag en naar voren is gericht. Je HELE tong, dus niet alleen het puntje van je tong. Je tong moet zoveel mogelijk los zijn van je verhemelte. Met name op IE, I en E klanken is dit wel eens lastig, want daarbij gaat je tongrug - het achterste deel - automatisch omhoog. Je kunt jezelf aanleren om je tong onder bedwang te houden.
Dan nog een extra aanvulling: een hoge positie van je strot is natuurlijk niet verkeerd wanneer je met je kopstem wilt zingen. Maar je moet voorkomen dat je strottehoofd onbeheerst omhoog schiet. In kopstem positie is je strottehoofd altijd hoger dan in borststempositie. Beide registers zijn volkomen veilig om mee te zingen, zolang je je keel (keelwand en zacht verhemelte) in voldoende mate aan- en ontspant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.